18650 baterijos - Kaip pasirinkti

Kad tinkamai pasirinkti 18650 bateriją ( akumuliatorių ), reikia atsakyti į kelis klausimus.

  • Ar jums reikia apsaugotų ar neapsaugotų baterijų?
  • Kurios 18650 baterijos geriau tinka Jūsų prožektoriaus, žibintuvėlio dydžiui ir pliusinio kontakto formai?
  • Koks akumuliatorius optimalesnis Jūsų prožektoriui dėl įkrovimo charakteristikų?
  • Kur pirkti tokias baterijas?
  • Kokius akumuliatorius parinkti Jūsų prožektoriui ar žibintuvėliui?

Deja, tai ne tokie paprasti klausimai.

Jei jūs nenorite per daug gilintis, mes rekomenduojame iš karto perskaityti paskutinę  straipsnio dalį, kurioje aprašomi tinkami baterijų variantai įvairiems prožektoriams mūsų parduotuvės asortimente arba čia išsirinkti ir įsigyti 18650 baterijas.


Kas tai apsaugoti ir neapsaugoti akumuliatoriai 

Neapsaugotos  akumuliatoriai  – tai  įprasti  pramoniniai prietaisai, kurie yra naudojami nešiojamuosiuose kompiuteriuose, įkrovikliuose, elektriniuose dviračiuose ir net elektromobiliuose. Geriausius neapsaugotus akumuliatorius gamina "Panasonic", "Sanyo", "Samsung", "Sony", LG.  Jie būna standartinio dydžio 18*65 mm, beveik visada su ,,plokščia nosimi".

Apsaugoti akumuliatoriai - tai tie patys pramoniniai prietaisai, su papildomai įrengta apsaugos plokštele (PCB) nuo perkrovimo, pakartotinio įkrovimo ir trumpo sujungimo. Plokštelė įmontuojama ant vieno iš kontaktų, paprastai prie minusinio. Dažniausiai, akumuliatoriai papildomai aprūpinami antgaliu ant pliusinio kontakto ir aptraukiami firminiu   - arba skaidriu arba matiniu nurodant kompanijos gamintoją. Tai yra, kai matote ant apsaugoto akumuliatoriaus užrašus XTAR, Olight, Zebralight, Fenix, Eagletac, Wolf-Eyes, Nitecore, Keeppower, AW – viduje yra tie patys Panasonic, Sanyo, Samsung ar kiti 18650 akumuliatoriai - celės, tai yra neapsaugoti akumuliatoriai.

Apskritai, nesvarbu, kas perpakavo akumuliatorių ir pavertė jį apsaugotu akumuliatoriumi. Bet iš tikrųjų, visi tai daro šiek tiek kitaip, įdeda skirtingos kokybės apsaugos plokšteles, atlieka (arba neatlieka) išankstinius bandymus ir jų atranką, naudoja įvairias surinkimo technologijas. Todėl apsaugoti akumuliatoriai esant identiškai chemijai, gali būti skirtingi pagal kokybę ir apsaugos suveikimo savybes, o taip pat šiek tiek gali skirtis forma ir dydžiu. Reikia atsiminti, kad dėl apsaugos buvimo, tokie akumuliatoriai visada šiek tiek ilgesni ir platesni nei neapsaugoti. Kai kurie gamintojai net naudoja apsaugotiems akumuliatoriams terminą 18700, kad pabrėžtų padidėjusį jų ilgį. 

Apsaugotų arba neapsaugotų akumuliatorių pasirinkimas

Kadа reikia naudoti apsaugotus akumuliatorius 18650:

Jei Jūs nesate tikri, dėl Jūsų įkroviklio kokybės. Pavyzdžiui, įkrovikliai Wolf-Eyes nesustabdo įkrovimo, jais griežtai draudžiama įkrauti  neapsaugotas baterijas.

Jei Jūsų prožektorius veikia, kai yra  nuosekliai pajungtos dvi ar daugiau baterijos. Esant tokiam surinkimui yra didelė tikimybė perkrauti vieną iš akumuliatorių, bet gali būti, kad akumuliatorius po to neveiks, o, galbūt, net ir sugadins prožektorių.

Jei Jūsų prožektoriuje įmontuotas padidinimo-pamažinimo jungtukas, bet nėra įmontuotos apsaugos  nuo akumuliatoriaus perkrovimo. Bet tokių prožektorių pasaulyje yra labai mažai, todėl paprastai, gamintojas įmontuoja  jungtuką ,,padidinti-pamažinti" -  tai numato įmontuota akumuliatoriaus apsauga.

Jei yra tokia rizika, kad prožektorių ir akumuliatorius naudos nepatyrę ir neatidūs žmonės, kurie negali užtikrinti minimalaus saugos technikos laikymosi (t.y. nelaikyti akumuliatorių kišenėse su metaliniais daiktais, neduoti vaikams žaisti ir panašiai)

Jei Jūsų prožektoriuje yra įmontuota apsauga nuo perkrovimo, o Jūs dažnai planuojate laikyti jį įjungtą be priežiūros. Pavyzdžiui, įjungti nakčiai ar einant miegoti. Šiuo atveju jūs praleisite indikatoriaus signalus arba sumažinsite žibinto ryškumą, kas sudarys riziką, kad  akumuliatorius bus perkrautas.

Jei prožektorius yra skirtas apsaugoto akumuliatoriaus formai ir dydžiui, t.y. pagal padidėjusį akumuliatoriaus dydį ir/arba išsikišusį pliusinį kontakto buvimą. Neapsaugotas akumuliatorius šiuo atveju gali judėti prožektoriuje ir nepasiekti pliusinio kontakto.

Išsikišę ir plokšti pliusiniai kontaktai akumuliatoriuose (Button Top ir Flat Top)

Sąrašas gavosi tikrai įtikinamas. Nepaisant to, vis daugiau ir daugiau vartotojų pereina prie neapsaugotų akumuliatorių. Paaiškinsime, kodėl tai vyksta, ir kur tokius akumuliatorius naudoti ne tik galima, bet ir reikia:

Dabar pasaulyje daug geros kokybės įkroviklių, kuriais įkraunant akumuliatorius,  procesas būna saugus

Dalyje prožektorių yra naudojamos  1 vnt. 18650 akumuliatorių - tai vieno akumuliatoriaus prožektoriai. Dažnai juose  yra įmontuota apsauga nuo perkrovimo  arba akumuliatoriaus būsenos rodymas. Bet net jei nėra nei to, nei kito, daugumoje naudojamų tokių prožektorių, sumažinančių ar linijinių mygtukų pagalba,  vis tiek neleis akumuliatoriui netikėtai visiškai išsikrauti. Kai artėja akumuliatoriaus išsikrovimas, Jūsų prožektorius pradeda pastebimai prarasti ryškumą, kad kartais net sunku pastebėti.

Daugelyje prožektorių neapsaugoti akumuliatoriai leidžia geriau išlaikyti stabilumą esant aukštoms srovėms, nes nebus papildomų įtampos nuslūgimų apsaugos plokštėje

Neapsaugoti akumuliatoriai žymiai pigesni ir prieinamesni.

Be to, kai kurios 18650 baterijos - pavyzdžiui, populiarios aukštos įtampos 4.35V – jų beveik nėra su apsaugotu formatu - kai kurie prožektorių, žibintų arba įkroviklių modeliai skirti kaip tik neapsaugotų baterijų dydžiams, gali netilpti arba sunkiai įtilpti į įkrovimo lizdus. 

Akumuliatorių pasirinkimas pagal  išsikrovimo savybes

Populiariausios šiuolaikiniuose žibintuose 18650 formato baterijos gali būti suskirstytos į tris grupes.

1. ,,Pigiai ir piktai“. Populiariausias modelis yra Samsung ICR18650-26 (2600 mAh)

Tai gana paprasti ir nebrangūs akumuliatoriai, kurie rodo neblogus rezultatus beveik visose užduotyse ir įprastai yra optimaliausios dėl pajėgumo/kainos. Beje, jei ant firminio apsaugoto akumuliatoriaus Jūs matote užrašą ,,2600" – tai viduje beveik tikrai bus Samsung arba Sanyo akumuliatoriai.

Šias  baterijas reikia įkrauti iki standartinio 4.2V, iškrauti iki standartinio 3V, kaip rezultatas, joms galima pritaikyti daugumą įkroviklių, tinka daugeliui prožektorių iržibintų. Realus pajėgumas, priklausomai nuo naudojimo režimo, 2400-2600mAh. 

2. ,,Panasonic" ". Populiariausias modelis iki šiol yra Panasonic NCR18650B (3400 mAh). Šių baterijų ypatumas - didelis pajėgumas, palyginti žema iškrovos kreivė ir iškrovimo galimybė iki 2.5V. Bet jei jūs naudojate Panasonic  galingame vienos baterijos  žibinte su įprastu jungtuku, tai baterija tiesiog negali duoti visą pajėgumą - tokiais atvejais iš jos naudos bus ne daugiau nei gerokai pigesnių baterijų iš pirmojo punkto. Realus, atiduodamas baterijos stiprumas priklausomai nuo žibinto ir ryškumo režimo bus 2000-3200 mAh. Be to, daugelyje didelės galios prožektorių (pavyzdžiui, Olight, Wolf-Eyes, Xtar) šiai baterijai  nepavyks veikti stabiliu aukštu režimu.

Tačiau šios  baterijos labai gerai veikia esant silpnam ir vidutiniam ryškumo režimams, o taip pat žibintams su padidinimo-sumažinimo perjungėjais (Zebralight).

Apsaugotas baterijas Panasonic NCR18650B (3400 mAh) galima rekomenduoti naudojimui kelių baterijų žibintuose su nuosekliu baterijos pajungimu. Be to, dėl nepilno energijos atidavimo panasonikai gali būti rekomenduojami tais atvejais, kai jūs norite išvengti greito žibinto išjungimo  išsikrovimo metu - likusios joje  energijos pakaks ilgam darbui silpnu režimu.

Išsikrovimo grafikas Panasonic-3400 ir ,,aukštavoltine“ LG-3000 3A srove, pagal testus http://lygte-info.dk

3. ,,Aukštavoltinės“ baterijos su galimybe įkrauti iki 4.35V, tokios kaip Samsung ICR18650-32 3200 mAh

Norėdami pilnavertiškai panaudoti tokias baterijas, jas reikia įkrauti specialiu įkrovimu, palaikančiu 4.35V įtampą - pavyzdžiui, Xtar SP1 arba Xtar VP2. Jei jas įkrauname iki įprasto 4.2V, tai ir  jų savybės bus pigių baterijų lygio iš 1 punkto.

Esant visiškam įkrovimui iki 4.35V, aukštavoltinės baterijos ne tik išduos iki 3000 mAh, bet dar ir veiks pagal geriausią įmanomą stabilizavimą aukštuoju režimu. Šias baterijas galima rekomenduoti didelės galios vienos baterijos prožektoriams, ypač jei jums aktualūs stiprūs režimai.

Tokių apsaugotų baterijų beveik nerasite.

Kur pirkti baterijas

Pasistengsime šiame skyriuje parašyti apie tai, kad būtų maksimaliai lakoniškai.

1) Nеrеikia pirkti nežinomų gamintojų ar žinomų kompanijų padirbiniais ant kurių etikečių yra įspūdingi skaičiai 4400, 8800, 9000 ar 12000 mah. Tokios talpos 18650 baterijų nėra, geriausiu atveju ten dažniausiai būna talpa dalina iš 10. Didžiausia galima 18650 talpa gali būti 3500 mah. Tad nesusigundykite tokiomis baterijomis, Jos gali būti kaip geriausiu atveju, kaip atsarginės ir nedėkite daug vilčių į jas.

2) Nenaudokite baterijų iš nešiojamųjų kompiuterių, jei jūs negalite išbandyti jų realaus pajėgumo ir vidinės varžos. Dažnai tai yra visiškai neveikiančios baterijos.

3) Neverta pirkti baterijų nepatikrintose vietose, o taip pat išsirinkti nežinomų jums pavadinimų modelius.

4) Galima, bet ne visada racionalu pirkti baterijas su 2000-2200 mAh pajėgumu. Jei nereikia ilgo nenutrūkstamo stipraus švietimo, tai pilnai užtenka tokios talpos 

5) Kokias gi 18650 vеrta pirkti? Neapsaugotas prekinio ženklo stambių kompanijų baterijas (Panasonic, Sanyo, Samsung, Sony, LG) arba padarytas jų pagrindu apsaugotas, patikrintų firmų baterijas.

Ir dar kartą apie saugumo techniką

  • Įsitikinkite, kad jūsų įkroviklis ir prožektoriai gali tinkamai dirbti su neapsaugotomis baterijomis, arba naudokitės apsaugotomis;
  • Neduokite baterijų, ypač neapsaugotų vaikams ir neadekvatiems suaugusiems;
  • Nelaikykite ličio baterijos, ypač neapsaugotos, be pakuotės/dėklo/dėžutės, o dar labiau kartu su metaliniais daiktais;
  • Saugokite ličio baterijas nuo vandens ir stipraus įkaitimo.

Kaip išsirinkti 18650 pakrovėją, rasite čia.